Harri Virtanen Kulttuuri, ympäristö ja mielenterveys

Olen aina ollut kulttuurihörhö

Kulttuuri on ollut toimeentulolähteeni ensin näytelmäkirjailijana ja ohjaajana, sitten käsikirjoittajana. Toistakymmentä vuotta toimin media- ja kulttuurialalla johtotehtävissä. Olen aina ollut kulttuurihörhö.

Kulttuuri luo työpaikkoja ja synnyttää liiketoimintaa. Luovat alat ja sisällöntuotanto ovat kasvavia trendejä. Ne tuottavat Suomen bruttokansantuotteesta 3,6 prosenttia ja ovat suurempi työllistäjä kuin metsä- ja kemianteollisuus yhteensä. Nordic noir on tämän päivän vihreää kultaa.

Kulttuurin tukemiseen on syntymässä puolueiden keskuudessa prosenttiliike, jossa pyritään  yhden prosentin tukiosuuteen valtion budjetista. Samalla uudistetaan tukijärjestelmiä niin, että kysymys olisi taiteilijapalkasta eikä taitelija-apurahasta.

Taloudellisen ja työllistävän vaikutuksen lisäksi kulttuurihörhöily tuottaa henkistä hyvinvointia. Se lisää ymmärrystä ihmisenä olemisesta ja synnyttää merkityksiä. Se on yksi mielenterveyden kulmakivistä.  Kulttuuri tukee myös fyysistä terveyttä – kulttuuria harrastavat ihmiset elävät pitempään.

Kulttuurilla on valtava voima, kun torjutaan ilmastonmuutosta ja rakennetaan ei-fossiilista tulevaisuutta, tai kun pohditaan ihmisen uutta roolia suhteessa ympäristöön. Kulttuuri luo kestävän elämäntavan tarinoita ja kuvia.

Paikallinen kulttuuri on tavallisten ihmisten toimintaa. Kerhot, kurssit, teatteri, musiikki ja liikunta lisäävät yhteisöllisyyttä ja osallisuutta.  Kulttuuria kylille! –asenne on kylien elinehto.

Kulttuuri on osa yritysten toimintaa – koska se tuottaa tulosta. Ja tietysti tarvitaan kulttuuriyrityksiä vaikkeivät ne aina tuottaisikaan tulosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Onko kaikki muutettava ensin rahaksi ja " liiketoiminnaksi ", ennen kuin sen siunauksellisuuden ihmiskunnalle voi käsittää?

Kyllä se onnistuu - helpostikin.
Mietin vain, onko se oikeasti välttämätöntä ja viisasta.

Toimituksen poiminnat