Harri Virtanen Kulttuuri, ympäristö ja mielenterveys

Lääkkeeksi luontoa

Skotlannissa lääkärit määräävät luontoa lääkkeeksi. Resepti voi olla erilaisia aktiviteetteja luonnossa: luonnonkukkien piirtämistä, aaltojen ja pilvien katselemista, vaeltelua, luonnonmateriaaleista askartelua, valokuvaamista. Luonto on pilleriä parempi.

Porvoon alueella Oivallusvaara tarjoaa metsävastaanottoja: luontokävelyjä ryhmässä lääkärin kanssa. Luontolähtöisten ja eläinavusteisten terapioiden vaikuttavuudesta saadaan koko ajan lisää tietoa. Ihminen on enemmän läsnä emotionaalisesti ja kokee toisenlaista yhteyttä.

Nämä ovat kovia faktoja, joilla on suoraan vaikutusta kansanterveyteen, elinikään ja terveydenhoidon kustannuksiin. Puhutaan stressin lievittymisestä, sydän- ja verisuonitautien vähenemisestä, verenpaineen laskusta, immuniteetin paranemisesta.

Mielenterveyden kivijalka on simppeli: Miten nukut? Miten syöt? Miten liikut? Kun teet elämäntaparemontin ja huomaat sen vaikutukset parissa viikossa, syntyy hyvän kierre. Tulee tunne elämänhallinnasta. Voi itse vaikuttaa hyvinvointiinsa.

Terapiassa tätä kutsutaan minätoimijuudeksi. Se on vastakohta uhriutumiselle. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Itse terapion itseani joka päivä lähimetsässä koirieni kanssa. Luonto tekee mielelle hyvää kaikinpuolin. Työni puolesta ole joka päivä tekemissä maan kanssa, 3li työnikin terapioi minua tavallaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kognitiivisessa terapiassa tehokkain menetelmä on käyttäymisen aktivointi, eikä voivottelu. Tutkimusnäyttö ja arkiajattelu lyövät tässä kättä. Mutta kun nuo pirun potilaat eivät nodata käskyjä - voinko saada pistoolin hoidon tehostamiseksi?

Perustetaanko uudenlainen mt-kuntoutuspaikka? Oivallusvaara on mahtava nimi, sekin jo parantaa.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

"Mutta kun nuo pirun potilaat eivät nodata käskyjä - voinko saada pistoolin hoidon tehostamiseksi?"

Ei se pistooli auta kun ruokakauppaankin meno vaatii ylivoimaisia ponnistuksia. Terapeutin pitää vedota läheisiin, elleivät itse ymmärrä tehdä ratkaisevia siirtoja, kuten poikani joka järjesti meikäläisen pois harmaasta betoniviidakosta keskelle metsää, järven rannalle ja ilman naapureita. Alkuun riitti herääminen hiljaisuuteen, sitten pihatyöt ja parin vuoden kuluttua kymmenen vuotta aikaisemmin diagnosoitu ja alati paheneva depis alkoi väistymään elämänilon tieltä.

Nykyisin elän täysillä ja olen pistänyt hyvän kiertämään - otin viisi vuotta sitten laitoshoidoidosta liikuntarajoitteisen ja muistisairaan ystäväni asumaan kanssani meren äärelle metsään ja ylihuomenna lähdemme asuntoautolla Portugaliin.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Samaa mieltä sikäli, että metsät ja muut suljetunoloiset tilat kun ahdistavat, niin hakeuduin meren äärelle asumaan ja kyllä auttoikin. Lisänä aurinkoa yli 300 päivää vuodessa, suosittelen.

Sari Silta

Olen niin samaa mieltä. Itse lataan akkujani parhaiten juuri menemällä koiran tai koirieni kanssa metsäkävelylle. Itse kun syysihminen olen, tämä on ollut aivan parasta aikaa latailuun. En tiedä parempaa kuin syksyisen metsän tuoksut ja värit. Ja nyt kun lehdet ovat ovat kohta tippuneet ja pieni rapsakka pakkanen piristää kävelijää, on ihana mennä ulkoilun jälkeen sisälle sisälle, laittaa villasukat jalkaan, sytyttää kynttilät ja tarttua hyvään kirjaan. Kyllä mieli lepää ja saa virtaa taas jaksaa pakertaa.

Toimituksen poiminnat