Harri Virtanen Kulttuuri, ympäristö ja mielenterveys

Puolella liekillä

Traumat kuuluvat elämään. Niiden vaikutukset kuitenkin tunnetaan huonosti. SKS julkaisee keväällä kirjani Trauma ja rakkaus – miten selviytyä mahdottomasta.

Trauma vaikuttaa identiteettiin ja maailmankuvaan. Se voi estää urakehityksen ja tuhota parisuhteen. Traumatisoitunut ihminen ei tunne olevansa kotonaan maailmassa vaan on vieras omassa elämässään. Trauma on useiden psyykkisten ongelmien taustalla. Depressio, ahdistus, unettomuus, riippuvuudet, syömishäiriöt, pelkotilat, persoonallisuushäiriöt tai dissosiaatiohäiriöt voivat kaikki kätkeä traumataustan.

Ihminen on hengissä, mutta psyykkisen kasvun ja hyvinvoinnin kustannuksella. Hän elää puolella liekillä. Hänet on heitetty yksinäisyyteen ja uskomukseen, ettei hän kuitenkaan perimmältään voi kohdata toista ihmistä. Menneisyys tunkeutuu nykyhetkeen eikä irrota otetaan.

Mutta traumat antavat mahdollisuuden tuntea kuka olen. Millainen on juuri minun erityislaatuinen olemassaoloni tässä elämässä. Ne tekevät läheistemme verkostosta merkittävän. Trauma voi olla portti muutokseen, syvempään ymmärrykseen ja yhteyteen. 

Kuuntele huippusuosittu Trauma ja rakkaus luento, joka pohjautuu kirjaani tai Minna Marshin podcast Traumoista voi toipua, jossa jutellaan Minnan kanssa aiheesta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat