Harri Virtanen Kulttuuri, ympäristö ja mielenterveys

Mielenterveys on pääasia

Arvioidaan, että noin viidennes ihmisistä kohtaa jonkin mielenterveysongelman elämänsä aikana. Kaikkia koskettavat kriisit ja traumat. Erilaiset terapiat ovat tehokkaita ja kustannustehokkaita hoitoja. Luontolähtöiset terapiat tekevät tuloaan. Mielenterveys tarvitsee puolestapuhujia myös politiikassa.

Terapeutit eivät ole onnistuneet kertomaan yleistajuisesti, mitä terapia on ja miten se vaikuttaa.  Luja uskomus siihen, ettei terapia todella toimi, on ylläpitänyt terapian epäsuosiota ja kasvattanut lääkkeellisten hoitojen suosiota. Mielenterveys on voitu sivuuttaa.

Terapia on hyödyllinen ja luova sosiaalisen kritiikin väline, ellei se sulkeudu omaan psykokuplaansa. Terapeuttien erityisosaaminen voi auttaa politiikka uudistumaan ja huomioimaan paremmin syrjäytyneet, vähemmistöt ja nuoret. Se voi viedä kohti elämäntapamuutosta, joka on välttämätön ilmastonmuutoksentorjunnassa. 

Ihmiset ovat poliittisempia kuin he ajattelevat olevansa - näin uskon. Ihmisillä on voimakkaita yhteiskunnallisia näkemyksiä. He eivät elä vain omaa yksilöllistä elämäänsä vaan myös yhteisönsä, oman aikansa elämää. Tässä on pohja uudelle solidaarisuudelle.

Psykologian professori ja terapeutti Andrew Samuels pitää poliittisia klinikoita ympäri maailman ja on kirjoittanut aiheesta useita kirjoja (Politics on the couch, Political Psyche). Samuelsin psykologiassa on tilaa politiikalle. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat