Harri Virtanen Kulttuuri, ympäristö ja mielenterveys

Malala, Greta ja Nadia

Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Ne ovat yhteisiä kaikille maailman ihmisille, kaikkialla. Kenelläkään ei ole oikeutta riistää niitä pois keneltäkään. Ne ovat keskinäisriippuvaisia: yhden oikeuden loukkaaminen koskee meitä kaikkia. Ne ovat osa kansainvälistä oikeutta.

Jeanne d’Arc oli 19-vuotias kun hänet teloitettiin vuonna 1431. Tänäänkin ihmisoikeuksien puolesta taistelevat nuoret naiset.

Nadia Murad, 24, on itse ihmiskaupan uhri ja sai eilen Nobelin rauhanpalkinnon. Greta Thunberg, 15, aloitti koululakon ilmastonmuutoksen pysäyttämisen puolesta. Malala Yousafzai, 21, oli 11-vuotias koulutyttö, kun hän alkoi kirjoittaa lapsiin kohdistuvista ihmisoikeusloukkauksista.

Ihmisoikeuksien toteutuminen ei ole itsestäänselvyys. Sosiaalisen median ruokkima ilmapiiri ei kunnioita yleisiä, yhtäläisiä ja kaikkialla toteutuvia ihmisoikeuksia. Vihapuhe on teko. 70 vuotta sitten annettu Ihmisoikeuksien julistus kannattaa lukea silloin tällöin ajatuksen kanssa. 

Ymmärryksemme lisääntyessä perusoikeudet tulisi ymmärtää laajemmin olemassaolon kunnioittamiseksi, joka koskee myös eläimiä. Ihmisen velvollisuus on tunnistaa oikeudet, jotka koskevat tasavertaista tietoisten ja tuntevien olentojen elämisen oikeutta yhteisellä planeetallamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat